Met vallen en opstaan komt ze verder

Soms heb je van die cliënten die een speciaal plekje hebben in je hart…

Voor mij zijn dat vaak de cliënten die het op jonge leeftijd al zwaar te verduren hebben gehad. Opgegroeid in een onstabiel gezin, uit huis geplaatst, van pleeggezin naar pleeggezin en van internaat naar internaat. Met dit gegeven kan je er bijna niet omheen dat er diepe wonden zijn geslagen, dat het verdriet en de pijn immens zijn. De basis, die zo belangrijk is, is nooit ontstaan.

Hechtingsproblematiek komt hier vaak uit voort. Deze hechting is een proces van interactie tussen een kind en een of meer van zijn opvoeders, doorgaans de ouders, dat leidt tot een duurzame affectieve relatie. Hechting vindt plaats in de eerste levensjaren van het kind. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind en medebepalend voor een gezonde identiteitsvorming. Normaliter hebben kinderen een veilige gehechtheid met hun opvoeders. Maar er zijn gevallen waarin de hechting wordt verstoord en dat zorgt dan voor onveilige gehechtheid. Zo ook bij mijn cliënt. Maar wat een vechter, wat een overlever. Met vallen en opstaan komt ze verder.

Ze blijft me verbazen en wat ben ik toch trots op haar. In het begin was ons contact erg zakelijk, ze ging me toch zeker niet vertellen hoe ze zich voelde? Maar naar mate er toch iets van een vertrouwensband ontstond, kwamen er ook afspraken waarin er werd verteld, waarin er werd gehuild. Een lichaam schokkend van alle verdriet, tranen van boosheid en pijn. Het besef dat het leven soms hard en heel erg oneerlijk is.

En dan toch niet opgeven! Zelf op zoek naar een baan en die vinden, ontslagen worden en weer een nieuwe baan vinden. Een bewindvoerder je financiën laten regelen terwijl je vertrouwen in mensen minimaal is. Schuldvrij raken door hard te werken, wat weer mogelijkheden geeft voor het halen van een rijbewijs. En dat rijbewijs dan ook gewoon in één keer halen, wonderbaarlijk!

Ik zou je willen zeggen: Zie toch hoe goed je bezig bent, hoe hard je hebt geknokt en hoe trots je mag zijn op jezelf! Het maakt mij een dankbaar mens, blij dat ik dit proces mag volgen.

 

Rachel