Meer regie voor de cliënt

Meer regie voor de cliënt, één van de kernwaarden bij ZeS op maat. Wij vinden het belangrijk dat jij de koers bepaalt. Jouw hulpvraag staat centraal. Dit klinkt heel mooi, maar hoe werkt dit dan in de praktijk? Heeft men altijd wel een duidelijke hulpvraag of is men wel in staat eigen regie te voeren? Of kan eigen regie ook iets heel anders inhouden dan dat je als begeleider voor ogen hebt?

Ik moet dan denken aan een cliënt waarbij van mij gevraagd werd anders te gaan denken over eigen regie voeren. Ze wilde graag sporten, maar vond het lastig om met alle bijkomende zaken om te gaan zoals de sociale contacten die dit met zich meebrengt en het inpassen van deze activiteit in haar weekstructuur. Zo hebben we het tijden over een geschikte sport gehad, maar kwamen we er samen maar niet uit. Bij elke sport waren er wel bezwaren waardoor ze afvielen. Uit ervaring weten we dat ze graag wil dat wij af en toe streng zijn naar haar toe en dingen doordrukken. We geven haar dan de keus: jij kiest iets en anders doen wij het.

Nu is het zo dat we bij ZeS ook een hardloopgroepje hebben, samen met de begeleiding hardlopen op de woensdagmiddag. Laagdrempelig en veilig. Door mede te delen dat ze de aankomende keer ging deelnemen (doordrukken) was de basis gelegd.

Dus niet meer overleggen of erover praten, maar gaan! Ze loopt nu nog steeds trouw elke woensdag en loopt zelfs nog een keer extra in de week, helemaal zelf! Daarnaast is er al meegedaan aan een echte hardloopwedstrijd, de Berkumloop, en staat er weer een nieuwe wedstrijd op de planning, de marathonestafette Ekiden! In het begin was het even spannend maar toch ook vooral leuk. Niet moeilijk en goed vol te houden en daarnaast kan ze er ook haar emoties in kwijt. Hardlopen is ook geschikt voor het stellen van (sportieve) doelen, aan deze doelen te werken en deze te bewerkstelligen. Dit maakt je zelfverzekerder, fit en blij! Dat geldt ook zeker voor deze cliënt.

We kregen terug: Bedankt voor het doordrukken, ik kan soms heel eigenwijs zijn, maar ik heb dit wel nodig. Eigen regie voeren is dus ook, al is het soms maar non-verbaal of tussen de regels door, aangeven wat je nodig hebt.

Voor mij soms best tegennatuurlijk, maar ook heel mooi om te zien dat het werkt. Hoe denk jij over eigen regie voeren? Ik hoor het graag!

Ben je na deze blog ook enthousiast geworden over het hardlopen of zocht je al een tijdje naar de juiste sport? Bel dan met Steven: 06 5362 1829 of Wouter: 06 3310 4096 om een keer mee te doen! Ze vertrekken elke woensdagmiddag om 13.00 uur vanaf het kantoor van ZeS op maat, Brink 10e te Zwolle.

Rachel