Donkere-dagen-date?

Donkere-dagen-date?

Wat is er toch met me aan de hand? Prikkelbaar, chagrijnig, kort van stof? Niets lijkt te gaan zoals ik had gedacht of gehoopt. Ik voel me moe, lamgeslagen. Ik sla mijn planning in de wind, ik kom niet aan de dingen toe die ik wil doen. Het liefst verstop ik me diep onder de dekens in mijn warme bed.

Ga nou eens even stil staan. Stop nou even met rennen. Wat voel je diep van binnen?

De donkere dagen.. bladeren vallen van de bomen, de dagen zijn korter, het wordt kouder..  wat doet dit alles met jou?

Mis je de warmte, de liefde van een arm om je heen? Ben je op zoek naar iets wat er nooit is geweest? Komt de druk van het ‘moeten’ om de hoek kijken? De verplichte gezelligheid? De eenzaamheid? Het gemis van een dierbare? Jij weet het..

Wat het ook moge zijn, doe er iets mee. Verstop jezelf niet maar ga aan de slag. Moeilijk? Ja, soms wel. Leeuwen en beren op de weg, drempels. Toch wordt er ook van jou initiatief gevraagd. Zeker ook tijdens de donkere dagen. Bedenk eens: Hoe zijn de contacten met mijn familie/vrienden, ben ik daar welkom? Kan ik weer eens naar mijn gastgezin of nodig ik zelf wat mensen uit om langs te komen? Kan het ook oké zijn om wel een avond alleen door te brengen en het voor mezelf gezellig te maken als ik daar behoefte aan heb? Mijn buurvrouw zit ook alleen, misschien kunnen we een keer een bak koffie doen of samen eten?

Hoeveel drempels moet je over? Kunnen we samen kijken naar wat jou in de weg staat? Wat heb je hierin nodig? Waarin kan ik je tegemoet komen? Kan ik je helpen het heft in eigen handen te nemen? Jou in je kracht te zetten?

Ik moet hierbij denken aan een gedichtje van Martin Gijzemijter:

plaatje-bij-blog-donkere-dagen-date

Wij, als maatschappelijk werkers, kunnen de wereld niet redden, kunnen niet alle problemen die onze cliënten ervaren, oplossen. Hoe graag we dit ook zouden willen, hoezeer we het je ook gunnen. Hoe hard we ook lopen voor je, met je, naast je…

Jij hebt het in je.. vertrouw op wie je bent… wij zullen je hierin ondersteunen, met je meedenken, je begeleiden, coachen, tips en handvatten aanreiken. Als je dat wilt.

Mijn tip voor nu, met betrekking tot de donkere dagen: maak een date! Biedt een luisterend oor, een arm om iemand schouder. Gebruik je creativiteit, je humor, je gezelligheid voor de ander. Wat je geeft, zal je ook krijgen.

 

Rachel