Bij ZeS op maat voel je je snel thuis

Vorig jaar heb ik stage gelopen bij ZeS op maat. Ik wil jullie meenemen in mijn ervaring. Kort gezegd: het is een gezellige organisatie waar een mens gezien wordt als mens, iedereen zichzelf mag zijn en waar je je veilig voelt!

Bij de eerste kennismaking voelde ik mij direct welkom. De medewerkers stralen uit dat zij graag mensen willen helpen. De nadruk ligt niet op het moeten veranderen; blijf juist gewoon jezelf, dan wordt er samen gekeken wat ZeS op maat voor jou kan betekenen. In het begin van mijn stage vond ik het spannend om hulp te vragen. Ik denk wel eens dat andere mensen mijn vragen raar vinden. Maar bij ZeS op maat bestaat het woord ‘raar’ eigenlijk niet. Er wordt altijd gedacht in mogelijkheden en oplossingen. Dit maakt dat ik, en ook cliënten, durven te vertellen waar wij hulp bij nodig hebben. Bij ZeS op maat voel je je al snel thuis.

Wat ik erg fijn vind is dat er een team is binnen de organisatie. Een team waarin medewerkers elkaar kennen. Niet alleen van gezicht, maar ook van naam. Wekelijks zie je elkaar op de werkvloer. Voor mij is dit belangrijk: zo ben je onderdeel van de organisatie. Dit geeft een vertrouwd gevoel. Tijdens mijn stage heb ik met veel verschillende collega’s meegekeken. Hierdoor heb ik, in het kort gezegd, geleerd hoe een maatschappelijk werker een cliënt kan begeleiden. Het begeleiden kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te luisteren naar de cliënt en samen een oplossing voor het probleem te zoeken. Maar niet alle cliënten vinden het prettig om anderhalf uur lang op een stoel te zitten en te praten met een maatschappelijk werker. Soms is het juist fijn om bezig te zijn, bijvoorbeeld samen de afwas wegwerken en ondertussen de weekstructuur doornemen of samen naar de supermarkt gaan om te leren hoe je voordelig boodschappen kunt doen en gevarieerde maaltijden kunt bereiden. Ook kan het voor de cliënt prettig zijn dat je mee gaat naar een afspraak met een externe organisatie, hierdoor kan de drempel om op de afspraak te verschijnen al verlaagd worden.

In het begin is het spannend om samen met een collega op pad te gaan. Een collega ziet en hoort immers precies wat jij zegt en doet. Doordat de collega’s betrokken zijn en je echt helpen werd dat al snel minder spannend.

Ook het begeleiden van cliënten met een vast team heb ik als prettig ervaren. Je ziet cliënten wekelijks, hierdoor leer je elkaar echt kennen en bestaat er de mogelijkheid dat er een vertrouwensband kan ontstaan. Ik vond het fijn om te zien dat medewerkers overleggen met cliënten en vragen wat cliënten belangrijk vinden. Hierdoor voelt de cliënt zich veilig en vertrouwd.

Als werknemer krijg je waardering van cliënten en collega‘s. Het is leuk om te zien dat een cliënt een doel behaalt en dat collega’s ook jouw ideeën waarderen.

Wanneer je een stage zoekt of wanneer je hulp nodig hebt en je op zoek bent naar een veilige omgeving waarin je persoonlijk wordt benaderd en gewaardeerd wordt, is ZeS op maat een aanrader.

 

Esmee

Student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) aan de Windesheim Zwolle. Ex-stagiair ZeS op maat periode 2015/2016