10 jaar ZeS!

De feestdagen liggen alweer even achter ons. 2017 is een feit en het belooft een mooi jaar te worden. Een feestelijk jaar, want ZeS op maat bestaat dit jaar 10 jaar. Wat zijn ze omgevlogen!

Het begin
In 2007 beginnen Berno en ik aan de keukentafel. We hebben niet meer nodig dan een laptop, telefoon (IPhone bestaat ook 10 jaar) en een paar stoute schoenen. Ons idee is goed maar eenvoudig: Mensen (veelal jongvolwassenen) begeleiden die tussen wal en schip dreigen te raken. Met alle ervaring die we als hulpverleners hebben opgedaan zijn we ervan overtuigd dat het weer leuk moest worden om te begeleiden!

Zo gezegd zo gedaan. Met veel ambitie en geen ervaring in ondernemen maar wel in de zorg ontstaat ZeS (Zelfstandig en Samen) op maat. Een naam waar we wel even op moesten broeden. Uiteindelijk komt ZeS eruit, met dank aan mijn echtgenote Masja. Op maat is voor ons vanzelfsprekend. Er komt een logo, een website en met Twitter en LinkedIn zijn we onze tijd vooruit. Een moderne zorgorganisatie met het gebruik van sociale media als een van onze speerpunten. Het lijkt allemaal alweer zo lang geleden.

Met de eerste cliënten in het bestand zijn we gaan groeien. Na een paar maanden nemen we de medewerkers aan, later volgen er nog veel meer. We huren onze eerste kantoorruimte, in de wijk Assendorp. Een goede locatie waar we nog wel eens aan terugdenken. Onze organisatie begint de vorm aan te nemen die we willen. Laagdrempelig, voor een brede doelgroep toegankelijk met een sterk zelf organiserend team. Het gaat goed.

Met vallen en opstaan
Zo goed dat we uit het kantoor groeien en toe zijn aan een volgende stap. Helaas wordt het een industrieterrein, maar wel een functionele ruimte waar we genoeg ruimte hebben. Wij zijn er blij mee en het past goed bij waar we op dat moment staan. In deze periode werken we hard aan de procesbeschrijvingen, het handboek en de franchiseformule. Na een dappere poging in Hardenberg is Zutphen met Rogier van Lindenberg wel een succes. Onze eerste franchise is een feit. Ondertussen is team Steenwijk ook een feit, geen franchise maar gewoon een zelfsturend team onder de hoede van de organisatie.

Onze onervarenheid in ondernemen begint ons op te breken. We gaan van VOF naar een BV met alle gevolgen van dien. Het hoort allemaal bij het ondernemen, echter als je bijna kopje onder gaat is dat zeer stressvol. Met alles wat we in ons hebben, hulp van buitenaf en harde keuzes, lukt het om ZeS op maat te redden. We hebben het over 2011. Het jaar dat Berno ZeS op maat verlaat en ik ervoor kies om ermee door te gaan. De organisatie wordt omgedoopt tot Stichting en met heel hard werken en veel loyaliteit van onze medewerkers redden we de boel ternauwernood.

Vanaf 2011 gaat het roer om: geen landelijke ambities meer. Lokaal ondernemen wordt de kern van het verhaal. Het sterke netwerk van de medewerkers en de directie blijkt van grote waarde. Cliënten stromen binnen en naast de ambulante begeleiding wordt er een tak beschermd wonen aan ons aanbod toegevoegd. In deze periode komt er nog een potentiële kandidaat die ZeS op maat wil overnemen. Na de oriënterende fase wordt het overname bod voorbereid, echter zover komt het niet. Ik neem op het laatste moment het besluit om het niet door te laten gaan. Later blijkt dit een goede keus want ZeS op maat staat als een huis. Het fundament is goed, het vertrouwen groot. Met de juiste energie en contacten groeien en stabiliseren we tot een mooie organisatie.

Klaar voor de toekomst
Het professionaliseren gaat door. Van een kleine organisatie is geen sprake meer en de wandelgangencultuur strookt niet meer met de ambities. Het HKZ kwaliteitskeurmerk wordt behaald, de hele organisatie wordt binnenstebuiten gekeerd. Wij zijn klaar voor de transitie. Het grootste gedeelte van de zorg wordt naar de gemeente overgeheveld, de Stichting vindt onderdak bij de nog kakelverse Zorgcoöperatie Klaver4you. Het idee is: samen staan we sterk! De gemeente moet niet om ons heen kunnen en dat lukt. We krijgen de contracten met de gemeente en het zorgkantoor en zo lijkt de toekomst voor ZeS op maat geborgd.

In 2014 vindt de laatste grote verandering plaats. De Stichting heeft inmiddels voet aan de grond wat betreft beschermd wonen en zo wil het gebeuren dat er door twee investeerders/ontwikkelaars woonprojecten kunnen worden gerealiseerd. Dit brengt met zich mee dat we naar een nieuw kantoor gaan. We gaan terug de stad en de wijk in, maar nog belangrijker: we zitten centraal tussen onze woonprojecten. Zo zijn we waar we nu staan: een prachtig nieuw kantoor met appartementen in de nabijheid.

Ik kan alleen maar zeggen hoe trots ik ben dat we dit gerealiseerd hebben. Ik ben mijn droom achterna gegaan, ik wilde iets gaan doen waar ik echt blij van zou worden en dat is gewoon gelukt. Trots ben ik op alle medewerkers, zonder hen had ik het nooit gered. Ook wil ik graag de Raad van Toezicht bedanken die in al deze jaren zich vrijwel belangeloos voor de Stichting hebben ingezet.

Pieter Bas, directeur